Kavárna La Boema rozšířena o salónek se zimní zahradou

PC300030aNázev stavby:       Restaurace a kavárna La Boema Radnice – přístavba zimní zahrady
Investor:                Jan Irving, Bílá Skála 4,Terešov
                             Beatrijs Steegstra, Bílá Skála 4, Terešov
Projekt stavby:      BRM sro, Farského 5, 326 00 Plzeň, 2015
Autor návrhu:        Miroslav Jaroš, Pavel Pecháček
Zhotovitel stavby:  Místní řemeslné firmy
Doba výstavby:     2015
Cena stavby:         neuvedena



V roce 2012 byla otevřena Restaurace a kavárna kavárna La Boema na horní straně náměstí v Radnicích. Po necelých třech letech provozu nás majitelé vyzvali k další spolupráci na rozšíření kavárny o salónek a zimní zahradu. O tomto záměru jsme již diskutovali při první projektu. Až nyní nazrál čas k realizaci, projektu i stavby. Tentokrát se na spolupráci na projektu podílel náš nový kolega ing.arch Pavel Pecháček.

Klenotem prostoru salónku je původní litinové schodiště, které prošlo kompletní rehabilitací v dílně po demontáži. Během stavebních úprav „nepřekáželo“. Jedná se o nádhernou práci nejspíše některé z okolních slévačských hutí na litinu. Dalším historickým objektem umístěným v salónku vedle schodiště jsou dvoukřídlové dveře, možná krámské okenice, objevené v půdním prostoru. Opět prošli restaurátorským zásahem díky radnickému restaurátorovi Vladimíru Klérovi. Zavěšené na stěně šikovně zakrývají rozvaděč elektro a podlahového topení a vypovídají o řemeslné zručnosti asi některé z radnických truhlářských dílen.  

Původně se uvažovalo s umístěním baru, proto vznikl otvor s lomenou klenbou do úzké části, kde mělo být zázemí baru. Nakonec majitelé se baru vzdali s tím, že veškeré zásobování bude prováděno ze stávajícího provozu. V létě se předpokládá donáška venkovním prostorem, který je plánován do budoucna jako krytá pasáž – loubí se zadním vstupem. V zimní zahradě jsou osazeny v boku dveře právě pro vstup obsluhy. Zimní zahrada má na delší straně široké posuvné dveře, které budou v letních měsících otevřeny a budou propojovat vnitřní prostor s venkovním sezením ve dvoře, které se bude dokončovat až v roce 2016.

Ze salónku je vytvořeno místo pro případné čtenáře a posluchače hudby, proto na jednu stěnu salónku byla instalována policová stěna na knihy a hudební nosiče. Salónek je možné využívat pro setkávání různých spolků, uzavřených společností apod.

Mimořádným zážitkem určitě bude posezení při zapadajícím slunci od podzimu do jara, kdy sluneční paprsky budou procházet zimní zahradou do salónku až ke schodišti. V létě bude prosklená střecha zimní zahrady muset být stíněna venkovními žaluziemi, stejně jako stěny, aby nedocházelo k přehřívání vnitřního prostoru.

Vytápění prostoru bylo provedeno podlahové s přestupem tepla přes keramickou dlažbu.

Přejeme krásné rozjímání u kávy nebo čaje při knize, hudbě, notebooku i jakkoliv jinak. Přijďte se podívat nejen na krásné historické konstrukce schodiště, dveří či okenic, kleneb, ale i na krásnou novou zimní zahradu.

Rozjímání je možné doplnit výběrem ze skvělého menu.

Naše spolupráce s majiteli pokračovala se stejným nadšením jako při projektování a realizaci vlastní kavárny.

Majitelům přejeme zvýšenou návštěvnost a neutuchající nadšení. To proto, abychom společně mohli dokončit dvorní trakt a třeba někdy i najít využití pro velké prostory pod střechou.