Kavárna La Boema Radnice

Celni pohled_1Název stavby:             „Stavební úpravy čp.64 Radnice na kavárnu a restauraci“
Investor:                      Jan Irving, Bílá Skála 4, 338 08 Zbiroh
Autor návrhu stavby:   Ing. Miroslav Jaroš
Projekt stavby:            BRM s.r.o., Farského 5, 326 00 Plzeň, 2010
Doba výstavby:            09/2010 – 04/2012
Cena stavby:                neuvedeno

Popis stavby:
Nárožní objekt na horní straně prošel mnoha přestavbami a provozy. Původní, zejména prvorepublikové využití byla lékárna s bytem lékárníka, v 70-tých letech 20.st. přestavba na prodejnu ovoce a zeleniny s bytem, v pol. 90-tých let 20.st. další přestavba na 2 zubařské ordinace a byt. V roce 2010 investor zakoupil objekt s cílem jeho rehabilitace a využitím na kavárnu. Většina z minulých přestaveb dokázala poničit genius loci objektu i jeho umístění a vstupu do objektu. Veškeré nevhodné zásahy po roce 1945 byly odstraněny.
Tak mohly být obnoveny původní otvory oken a vstupu z náměstí i zaklenuté otvory uvnitř objektu včetně rehabilitace pískovcového ostění dveří vedoucí do dvoupatrových sklepů. Dispozice se maximálně uvolnila pro 3 propojené prostory kavárny. Původní mohutné předložené schodiště v chodníku nemohlo být obnoveno, proto jsou předloženy pouze 2 pískovcové stupně a vyrovnání výšky na úroveň 1.NP provedeno vnitřním schodištěm za vstupem.
Okna vsazená do původních otvorů jsou klasická dřevěná špaletová (kastlová), vnitřní dveře jsou z masivu do obložkové zárubně. Vše natřeno barvou v odstínu slonové kosti. Vnější parapety oken provedeny z pískovce a doplněny kovanou zábranou na parapetu okna. Vnitřní vyrovnávací schodiště je doplněno litinovým zábradlím. Litina byla použita i v interiéru na podnože stolků a kování dveří. Podlaha provedena z masivních palubek s olejovým nátěrem, ve vstupní části je keramická dlažba evokující přírodní kámen. Na společné stěně se sousedním objektem je vyspárováno kamenné zdivo. Po překonání 5 vnitřních schodů stanete před originálními funkčními kachlovými kamny, jejichž funkci prověří až chladné počasí.
Kuchyně vybavená nejmodernější technikou je napojena přímo na kavárnu s vyklápěcím okénkem, které je částečně kryto paravánem.
Ve dvorním traktu je sociální zázemí pro návštěvníky a personál. Investor plánuje úpravu dvora i volných prostor bývalých skladů a garáže využít pro venkovní posezení.

 

 

 

Komentáře nejsou povoleny.